
Det var den före detta F1-föraren Eddie Irvine som satte igång ryktet när han sade att han misstänkte att Kimi Räikkönens otur inte bara berodde på mekaniska fel i bilen. Att det inte bara var McLaren-Mercedes fel att finländaren tvingats bryta så ofta.
Var ligger felet? Eddie Irvine menar att Kimi Räikkönens körstil orsakat alla tekniska problem i år. Men experterna ger inte mycket för den teorin.
- Visserligen har de problem med tillförlitligheten men en aggressiv körstil kan också leda till att något går sönder, har irländaren sagt.
Irvine är ganska ensam om den uppfattningen. (Han har ju många självutnämda experter som stöder honom här...)
Gary Anderson, som bland annat var teknisk chef hos Jordan, säger att med dagens moderna teknologi och alla de elektroniska hjälpmedel som föraren har är det nästan omöjligt. Alla system fungerar som en sorts co-driver.
Egentligen skall det inte
vara möjligt för föraren att ha något större inflytande över motorn. Den kanske enda svaga punkten är om en förare kör lite för brutalt över kantstenen. Det kan slita på vissa delar. Men konkurrensen är så hård i dag att alla tvingas köra på det sättet och bilarna är byggda för att tåla det.
- Jag har kollat Kimi flera gånger och jag har inte sett något som tyder på att han kör för hårt eller har en körstil som skulle få ingenjörerna att bli oroliga, säger Anderson.
- Ta exempelvis Giancarlo Fisichella. En förare som jag känner bra och jag vet hur han umgås med bilen. Finns nog ingen som är mer försiktig och skonsam med materialet men varje gång som Renault har ett problem så drabbar det honom.
- Kimi kan inte göra mycket själv. Bara bevara lugnet och hoppas att den negativa trenden vänder.
En sak är helt klar. Kimi kör inte lika aggressivt som sin stallkompis Juan Pablo Montoya och ändå är det finländaren som drabbas av motorer som går sönder. Räikkönen är inte den skyldige utan det oskyldiga offret.
Anderson är dock lite förvånad över att finländarens bil haft så många problem och att det antagligen kommer att kosta honom VM-titeln.
- Jag är förvånad över att det har gått så knackigt. Ett team av McLarens kaliber får inte ha så många svårigheter och svagheter. Och det har pågått i två säsonger och man måste försöka hitta en bättre kompromiss.
Eller som Norbert Haug, Mercedes motorsportchef, säger.
- Tillförlitlighet och hastighet är inga vänner.
Så man kan bara lyfta på hatten för Kimi som trots alla motgångar bara skakar av sig dem som en våt hund och glömmer vad som hänt i samma ögonblick. Inte en min som förråder vad han verkligen tänker eller minsta lilla kritiska ord utan han gör bara det bästa möjliga av situationen. Som i Frankrike och England där motorbytet kostade honom 10 platser på gridden. I mål var Kimi tvåa och trea. Sådana resultat kan bara stärka självförtroendet. Kimi har ju inte gjort ett enda fel under ett lopp. Det är materialet som brakat ihop.
Tvärtom hos Renault. Inte den snabbaste bilen av de två men den håller. Kimi har vunnit tre av de sist fyra körda loppen. Fernando Alonso har tjänat på andras misstag och samlat poäng. Man får dock inte underskatta spanjoren. Spanjoren hugger när han får chansen och har flera gånger den här säsongen visat att han lärt sig mycket. Enda misstaget än så länge var i Kanada där han kraschade.
Sedan Imola är alla, inklusive Alonso och hans chef Flavio Briatore, överens om att McLaren har den snabbaste bilen. Och att man egentligen skulle ha vunnit alla lopp sedan dess. Men det är inte alltid som den orkar hela distansen. Det är egentligen en gåta varför något så ofta har gått sönder. Beror det på en dålig kvalitetskontroll? Där ligger kanske svaret på alla frågor.
Många har gnuggat minnet men kan inte komma ihåg när en förare med en sådan överlägsen bil inte vunnit titeln. En liten tröst kan bli att teamet kanske vinner konstruktörspokalen.