Var och kollade på EM-tävlingen i dragracing som var på Mantorp för några veckor sen. De bästa bilarna gjorde ju kvarts-milen på under 5 s...
Antar att en Formel 1-bil inte ens skulle komma i närheten av dessa låga tider, men är det nån som vet eller har en kvalificerad gissning på vad en F1:a skulle göra för tid?
Jag kastade in den F1-rulle jag råkade ha till hands framme vid videon just nu och det var starten från Nürburgring 2000. Mika Häkkinen från att han startade tills han började bromsa klockade jag till 8.16 sekunder. Möjligen började han bromsa tidigare eller jag var sen att stoppa klockan. men inte under sju sekunder i alla fall. Sen vet jag inte hur långt det är från gridden ner till bromszonen på Nürburgring heller. 3-500 meter kanske. Någon som vet?
"Jag kan se en fredsälskande kultur framför mig, och hur enkelt vi erövrar dem" - Hernán Cortez
Prestandan bör vara vida överlägsen alla "normala" bilar som körts på kvartsmilen. En DTM racer klarar 0-200 på 6 eller 7 sek tror det är 6 sek och de har halva effekten jämfört med de vassaste F1 bilarna samt väger 400 kg mer skulle jag tro. Vet dock ej hur pass snabb en sådan är på kvartsmilen. Om man jämför en DTM med en F1 bil så borde prestandan vara klart bättre och 0-200 borde ligga under 6 sekunder vågar dock inte konstatera detta med säkerhet. En aspekt som speglar in på prestandan är vridet och en F1 bil borde inte ha särskilt gott om sådant, har aldrig sett någon data på detta men det borde väl med tanke på cylindervolymen vara c:a 400Nm.
Skulle kunna tänka mig att det starkaste intervallet för en F1 bil skulle vara mellan 100 och 250 km/h sedan blir downforcen alltför kraftig.
En intressant duell skulle vara mellan en moto GP hoj och en F1:a någon som vet vilken av dessa som är vassast (rakt fram), en F1:a har i alla fall ett bättre vikt effekt förhållande.
"Det är många som har kommoit hit till silverstone för att få se Union Jack"
Att jämföra MotoGP med F1 är ju intressant.
Barcelona 2003:
Rossi kvalade på 1.43.927, toppfart Capirossi 325 km/h i slutet av rakan.
M.Schumacher kvalade på 1.17.762 men hade samma toppfart på rakan....
det går ju lite fortare med fyra hjul i kurvorna...
Intressant att de har samma toppfart och man kan väl utan att det är bekräftat anta att ferrarin har en klart högre kurvhastighet genom den kurvan. Accet är förmodligen sämre i F1:an på grund av den kraftiga downforcen skulle tro att prestandan mellan 100-250 är jämnare eller om man skulle mäta toppfarten på en bana som Monza där man utan problem kan få upp bilarna i över 360 med race setup.
"Det är många som har kommoit hit till silverstone för att få se Union Jack"
Jag kan tänka mej att motorcykeln är snabbare i accet på högrefarter. 0-100 borde formel bilen vinna men kanske inte när man kommer över 230km/h jag vet inte men då börjar ju downforce'en ge enorm invärkan.
Förresten så är det en F2001:a dom ska köra på mantorp. Fast den som dom körde på Albert Park förra året.
Luftmotståndet kna knappast ha en särskillt stor inverkan på accelerationen under ca 250 km/h.
Med en toppfart på 360 km/h så går ca 17% av effekten åt till att överbrygga luftmotståndet i 200 km/t, resterande 83% till acceleration.
I 250 km/t är luftmotståndet ca 33% av max effekt.
Joakim Quensel skrev:Man borde kunna göra en ganska bra uppskattning genom att göra en start i PC-spelet GP2, 3 eller 4 och sen kolla telemetrin. Max down-force förstås.
Min. downforce menar du? Det är ju bara inledningsvis som accelerationen är så hög att däcken släpper - och vid låg fart ger inte bakvingen nån downforce att tala om. Vid högre hastighet däremot är luftmotståndet begränsande för accelerationen och då bromsar bara vingarna!
När HOnda slutade med F1 o början av 90-talet så släppte man en massa tidigare hemlig data. Bland annat så uppgav dom accelerations-siffror till 200 km/t. Minns inte var jag läste detta, men jag kommer ihåg att dom fick den snabbaste tiden med "Monaco-setup". Dom kan ju iofs ha syftat på utväxlingen.
På kavrtsmilen så blir ju sluthastigheten betydligt över 200km/t, så kanske skulle det då löna sig med mindre vinge.